Introductie; wie ben ik en waarom juist het democratisch onderwijs?

11:04 1 Comments

Is er iets mis met het huidige onderwijssysteem? Nee, als deze vraag enkele maanden geleden aan mij gesteld zou worden. Ja, als je mij deze vraag op dit moment zou stellen. Waardoor komt deze verandering en in hoeverre heeft DOE bijgedragen aan deze ontwikkeling? Dit zijn onder andere onderwerpen waaraan ik in mijn blogs aandacht zal gaan schenken. Als eerste begin ik met mezelf voor te stellen.

De keuze voor mijn stage bij DOE lag niet erg voor de hand, ik wist nauwelijks van het bestaan van zulk onderwijs af. Via via ben ik (gelukkig) toch bij DOE gestart en tot nu toe is dit erg leerzaam geweest. Vandaar ook de titel van mijn blog; ik, als product van het regulier onderwijs, ben als 'leek' het democratisch onderwijs in gerold en heb me volledig door de praktijk laten leiden. Mijn indrukken en ervaringen zal ik proberen in een blog te verwoorden. Dit doe ik met een bepaald doel; er hangt nog een vreemd sfeertje rondom deze vrije vorm van onderwijs, hiervan weet ik zeker dat deze sfeer weggenomen kan worden, mits je er voldoende over geïnformeerd bent. Via deze blog probeer ik belangstellenden, buitenstaanders of iedere geïnteresseerde te informeren over het democratisch onderwijs.

Wie is Luc Correia Cabrito?
Voor wie de introductie heeft gemist; mijn naam is Luc Correia Cabrito, 19 jaar en derdejaars student aan de Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT/oude Möller-instituut). Daarnaast ben ik ook een stagiair op het Democratisch Onderwijs Eindhoven (DOE040). Ik ben geen problemen tegengekomen met het onderwijs tijdens mijn basis- en middelbare schoolcarrière. Nu ik opgeleid word tot professional binnen het onderwijs, ben ik erachter gekomen dat er eigenlijk nauwelijks gekeken wordt naar alternatieve vormen van onderwijs. Natuurlijk, het gros van de scholen biedt het regulier onderwijs aan. Ook al zou het maar een klein beetje aandacht zijn, het zou wel op zijn plaats zijn. Hieronder heb ik een korte beschrijving van mijn schoolcarrière tot dusver geschreven om een referentiekader te vormen waardoor ik het onderwijs bekijk;

Op de middelbare school heb ik weinig problemen gehad. Op het dr. Knippenbergcollege te Helmond had ik genoeg vrienden, ging ik altijd naar de lessen en ben ik nooit met een onvoldoende het volgende leerjaar in gegaan. Toch presteerde ik, nu ik eraan terugdenk, onder mijn kunnen. Zeker nu ik meer met het onderwijs bezig ben, ben ik mij af gaan vragen waarom ik eigenlijk onder mijn kunnen presteerde, terwijl ik me wel op mijn gemak voelde op school en verder geen problemen had.

Ik denk dat ik moeite had met het idee van verplichte vakken; wiskunde bijvoorbeeld kon me gestolen worden. Voor wiskunde haalde ik meestal niet veel hoger dan een magere zes. Op mijn examen, toen het echt moest, heb ik uiteindelijk een mooie zeven kunnen halen. Het zat er dus wel in, maar kwam niet altijd tot uiting.

Naarmate het einde van mijn middelbare schoolcarrière dichterbij kwam, keek ik steeds meer uit naar het HBO; daar ging ik iets doen wat ik echt leuk vond, waar ik zelf voor gekozen had. Op het Fontys ben ik eigenlijk nauwelijks in contact gekomen met alternatieve vormen van onderwijs, al moet ik eerlijk toegeven dat ik me daar ook niet echt mee bezig had gehouden. Ik had mijn ‘kleppen der regulier onderwijs’ nog op en keek niet verder dan dat.

In de stageperiode bij DOE040 wil ik mijn ‘kleppen’ achter me laten en openstaan voor de indrukken en ervaringen die ik mag ontvangen binnen het Democratisch onderwijs.


In mijn volgende blog zal het volgende aan bod komen:
  • Start van mijn stage; de eerste indrukken
  • Is een leerling in staat zichzelf te motiveren?
  • Kleine klassen; raar?!
  • Hoe hou ik mezelf bezig, ondanks de weinige uren les die ik mag verzorgen?

Meer weten over de school waar ik mijn stage mag lopen? Kijk dan op www.doe040.nl
Zie je spel- of taalfouten? Stuur dan even een mailtje naar l.c.cabrito@gmail.com. Vragen of opmerkingen kunnen uiteraard in de reactiebox hieronder geplaatst worden, feedback is altijd welkom!


1 reacties:

Populaire blogs